‘Rusten’ in jezelf

het hartchackra als rustpunt

Rust hoort bij het werk als de oogleden bij de ogen

Rabindranath Tagore

Zoveel aan ‘voorwaarden en eisen en andersoortige zaken’ zijn te vinden in je hart voordat je mag zeggen/kunt ervaren: “Ja, ik rust in mezelf, ik rust in mijn eigen affiniteit en waardering voor mezelf en van daaruit verbind ik me met de wereld om me heen.”

Over chackra’s

Het hartchackra is het verbindende chackra tussen de onderste drie en de bovenste drie. In de benadering van ons gebruiken we cijfertjes. Wel zo makkelijk.
Even heel kort door de bocht gezegd: De onderste drie bewerken levensgebieden, die te maken hebben met zorg voor behoud van ‘t lijf. De bovenste drie zijn de communicatiechackra’s met de wereld om ons heen. Het hartchackra heeft als leefgebied, als kern’weten’, de energie van affiniteit, wat past je, wat hoort bij je, wat is de ‘corebusiness’ voor jezelf in al wat je doet? Wanneer die energie toegankelijk is, vrij stroomt is de uitkomst: De kracht, die we liefde noemen!
Vaak is juist rondom hartsenergie heel veel ‘wezensvreemde’ energie samengebald, die de toegang tot deze laag van weten en intuïtie in ons bestaan vertroebelt en soms zelf onbruikbaar maakt. Je weet dan niet wat je past, wat jouw unieke antwoord is. Onrust, een te strak gespannen aandacht, een zoeken.. niet makkelijk tot rust kunnen komen is dan een veel ervaren gemoedstoestand.

Een kleine oefening: Breng je aandacht eens naar je adem. En voel hoe dat borstkasgebied ruim word, uitdijt en dan weer inkrimpt bij de uitademing. Let eens op je gedachten, die je denkt, op het soort energie wat je daar ervaart/waarneemt. Wat gebeurt er bij het uitdijen? Bij het inkrimpen? Stel je nu voor dat de energie, die je belemmert om ruim te zijn in dat gebied een soort stroom is, die je in beweging kunt zetten. Laat dat bij de uitademing verder naar buiten stromen, steeds verder, tot voorbij de rand van je aura, voorbij de rand van je micro cosmos en laat het daar opgevangen worden door een mooie grote ‘postbode-roos’, die die energie óf weer bezorgt daar waar die vandaan kwam óf naar de kosmische stort brengt. Met de volgende inademing, adem je je eigen gouden energie in, vol van je eigen weten over je hart en wat jouw past en vul daar de ruimte mee op, die vrij is gekomen.

Een variatie op zo’n soort oefening vind je hier.