De Kunst van het Hallo zeggen

Dat was de titel van een van de eerste artikelen die energiewerk en het ontwikkelen van je intuïtieve vermogens beschreef. Bertien van Woelderen schreef dat artikel meer dan 25 jaar voor het tijdschrift Bres.

In de zomer van 2008 in Ghana ervoer ik de volle kracht van deze ‘Kunst’ weer eens in een volkomen onverwachte situatie in al haar eenvoud en heling. “Hallo zeggen” is een centrale uitdrukking in ons werk. We gebruiken dat om de essentie van de Wezen tot Wezen communicatie in ‘taal’ mee aan te duiden.

We waren op een van de grootste vismarkten in Elmina in Ghana, aan de westkust van Afrika. Een ongelooflijke hoeveelheid mensen opeengepakt..vol kleur, geur, geluid. Bewegend als één groot lichaam. In mijn westerse blanke ogen .. chaos.. maar nee.. alles was een soort golf om de grote hoeveelheden sardines uit de boten in de aluminiumbakken op de hoofden van mannen, vrouwen, kinderen te krijgen die ze vervolgens ergens weer droogden, verkochten, zich ermee in taxi’s ladend…

Opeens voelde ik een hele zachte kleine aanraking. Ik kijk opzij.. en .. daar stond ze. Een jonge vrouw, kindje op haar rug, kleine voetjes naar voren gestoken aan weerskanten van haar middel, aluminiumschaal op haar hoofd en aan haar voeten. vol sardientjes. Ze keek me aan en zei… Hallo… Het was alsof er een stilte was, een diepe rust, onaangeraakt door de volte, de herrie, de voortdurende beweging. Even buiten de tijd, alleen dat Hallo. Ik zei.. Hallo.. Haar gezicht bloeide open, een prachtige glimlach van oor tot oor verscheen. Mijn ogen vulden zich met tranen. Zelden heb ik me zo gezien, zo compleet gevoeld als in dat ene moment.. te midden van honderden mensen..

Weg blank.. zwart.. arm.. rijk.. hier.. daar.. Alleen ontmoeting..

Op de achtergrond de stille witte getuige.. het oude slavenfort vol met herinneringen aan menselijke ontering en lijden..
En Nu .. en Hier.. Hallo….. Van Mij naar Jou.. Van Jou naar Mij.. We hoeven dat niet te leren.. We ZIJN het..

En als we het even vergeten.. dan is het goed samen te ‘oefenen’, te ‘her-inneren..’